fbpx
Home Berita “Masa Depan Berbahaya” – Perjanjian UAE dan Israel

“Masa Depan Berbahaya” – Perjanjian UAE dan Israel

by NoKomen
195 views
Perjanjian Damai UAE dan Israel

 

Pengawal Revolusi berkuasa Iran hari ini menyifatkan akan terjadi sesuatu akibat yang berbahaya untuk Emiriah Arab Bersatu selepas pengumuman bersejarah perjanjian damai antara UAE dan Israel untuk membuka hubungan diplomatik.

Emiriah Arab Bersatu (UAE) adalah negara Teluk Arab pertama yang melakukannya dan hanya negara Arab ketiga yang menjalin hubungan normal dengan Israel, musuh utama wilayah Iran.

Pengawal Iran melalui pernyataan di laman web kendalian mereka, Sepah News menyebut perjanjian itu sebagai seusatu yang “memalukan” dan “tindakan jahat” yang ditaja oleh A.S. Ia memperingatkan bahawa kesepakatan itu akan mengembalikan pengaruh Amerika di Timur Tengah, dan membawa “masa depan berbahaya” bagi pemerintah Emirati.

Presiden Iran, Hassan Rouhani juga mengecam tindakan Emirati. Dalam kenyataan yang disiarkan di televisyen Sabtu, dia memperingatkan bahawa Emiriah Arab Bersatu telah melakukan “kesalahan besar” dalam mencapai kesepakatan untuk menormalkan hubungan dengan Israel. Dia memperingatkan negara Teluk agar tidak membiarkan Israel memiliki “pijakan di wilayah itu.”

 

Israel, USA dan UAE

 

Menteri Luar Iran, Mohammad Javad Zarif, menyebut perjanjian itu sebagai pengkhianatan yang menyakitkan terhadap Arab dan negara-negara lain di rantau ini, semasa lawatan beliau ke Lebanon pada hari Jumaat.

Presiden Donald Trump pada hari Khamis mengumumkan bahawa Emiriah Arab Bersatu dan Israel sepakat untuk menjalin hubungan diplomatik sepenuhnya sebagai sebahagian daripada perjanjian untuk menghentikan aneksasi tanah yang didiami oleh rakyat Palestin untuk negeri masa depan mereka.

UAE mengemukakan keputusan kontroversialnya sebagai cara untuk mendorong usaha perdamaian dan mencabut rancangan aneksasi Israel dari bahagian Tepi Barat yang diduduki. Tetapi Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dengan pantas menegaskan bahawa jeda dalam aneksasi adalah “sementara.”

Trump telah mengemukakan perjanjian yang dibiayai A.S. sebagai pencapaian diplomatik utama dan mengatakan bahawa dia mengharapkan lebih banyak negara Arab dan Muslim mengikutinya. Israel secara diam-diam menjalin hubungan dengan UAE dan negara-negara Teluk lain selama beberapa tahun kerana mereka telah menghadapi musuh bersama di Iran.

 

Sumber


Nokomen.comBerita Terkini Hiburan Sensasi Malaysia

PERINGATAN: 
Nokomen.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia merupakan pandangan peribadi pemilik akaun dan bukan sesekali daripada pihak kami. Segala risiko akibat sebarang komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

5 1 vote
Article Rating

You may also like

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x