fbpx
Home Gaya HidupTeknologi Saga Model Proton Paling Laris 2020

Saga Model Proton Paling Laris 2020

by NoKomen
316 views
Saga model Proton paling laris

 

PENGELUAR kereta nasional Proton mencatatkan keputusan kukuh bagi dua bulan berturut-turut pada 2020 dengan jualan meningkat lebih 80 peratus pada Februari berbanding bulan yang sama tahun lalu.

Syarikat itu meraih 23.8 peratus daripada bahagian pasaran bulan itu, paras tertingginya sejak Ogos 2013.

Proton dalam kenyataan berkata, sejumlah 9,974 unit kenderaan didaftarkan disumbang oleh Saga (3,934 unit), Persona (2,653 unit) dan X70 (1,973 unit).

Menurut Proton, Persona mencatatkan jualan hampir dua kali ganda manakala Proton X70 muncul sebagai kenderaan utiliti sukan (SUV) paling popular Malaysia bagi bulan kedua berturut-turut apabila pelanggan yang menempah kenderaan itu lebih awal mula menerima 2020 Proton X70.

“Setakat ini, lebih 7,000 tempahan diterima, membuktikan permintaan terhadap SUV pintar di Malaysia kekal kukuh,” katanya hari ini.

Saga kekal sebagai model paling laris syarikat itu dengan permintaan mengatasi bekalan manakala Exora terus kukuh dalam pasaran kenderaan pelbagai guna (MPV) segmen C.

“Iriz meningkat ke tempat kedua dalam kategori hatchback segmen B apabila mencatatkan jualan memberangsangkan susulan pelancaran model yang diperbaharui pada 2019,” kata syarikat itu.

Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Dr Li Chunrong berkata Februari mencatatkan jualan kukuh bagi syarikat automotif itu meskipun penurunan Jualan Keseluruhan Industri (TIV).

“Dengan dapat mengekalkan pertumbuhan jualan kami, bahagian pasaran kini berada di kedudukan tertinggi dalam tempoh 77 bulan.

“Tempahan 2020 bagi Proton X70 juga menggalakkan jadi kami yakin dengan rancangan kami bagi bagi tahun ini,” katanya. – Bernama

 

Sumber


Nokomen.comBerita Terkini Hiburan Sensasi Malaysia

PERINGATAN: 
Nokomen.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia merupakan pandangan peribadi pemilik akaun dan bukan sesekali daripada pihak kami. Segala risiko akibat sebarang komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

0 0 vote
Article Rating

You may also like

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x